Zalalövői diákok történelmi kalandozása Szlovéniában, a Muravidéken
A Magyar Kormány támogatásával, a HAT/1531/2023 pályázat keretében a Zalalövői Általános Iskola hetedik évfolyamos diákjai április 17-19-én három napos Határtalanul kiránduláson vettek részt Szlovéniában, a Muravidéken. Az első napon Lendvára látogatott a csoport, ahol először a híres Színház- és Hangversenytermet tekintette meg. Az épület terveit Makovecz Imre magyarországi építész készítette. Az alkotó az organikus építészet híve volt, amelynek alapja a természetes anyagok használata, valamint az adott épület és környezetének összhangjára törekvés. Az építész ezt az irányzatot követte a lendvai »kulturális szentély« megépítésénél is. A Szent Katalin barokk templom megtekintése után a Bánffy kastélyban levő múzeumban többek közt Zala György szobrászművész életművével ismerkedtünk. A lendvai születésű művész híres alkotásainak kicsinyített másai igazi élményt jelentettek a gyerekek számára. Következő állomásunk a Szentháromság kápolna volt a Lendva- hegyen, ahol Marika néni érdekes előadásban beszélt Hadik Mihály múmiájának történetéről. Ezután a szőlőhegyen keresztül a Vináriumhoz túráztunk, ahol gyönyörködhettünk a környező panorámában. A hosszúra nyúlt napot Bántornya zárta, ahol a helyi templomban Árpád-kori freskókat tekinthettünk meg. A nap végén elfoglaltuk szállásunkat a hodosi Ifjúsági centrumban.
Másnap Belatincon kezdtük a programot, ahol a négy sarkos Zichy-várat tekintettük meg. Innen Lendvára buszoztunk, ahol már vártak bennünket a Lendvai Kéttannyelvű Általános Iskolában. Itt Vida Törnar Judit igazgató asszony tartott ismertetőt az intézmény működéséről. Az iskola megtekintése után szabadprogram zárta a lendvai délutánt.
Az utolsó napon a dobronaki Hancsik tanyára látogattuk el, ahol a házigazdák színes, sokrétű programot szerveztek számunkra. Hancsik József turisztikai vállalkozó, a térség ismert sikeres embere, több lábon álló gazdaságok működtet. A diákok kezdésként saját kezűleg formálhatták meg kelt tésztából pereceiket. Később helyi specialitásokat kóstolhattak: vágott zsírt, tökmagolajat, fürjtojásból készült termékeket, hajdinából készült ételt. Közben elérkezett az ebédidő. Az ebéd szintén hagyományos ételekből állt, bográcsost és kukoricamálét szolgáltak fel a vendéglátóink. Ebéd után hazaindultunk, s hamarosan a három nap élményeivel gazdagodva visszaérkeztünk Zalalövőre.